Bu Blogda Ara

10 Nisan 2015

Pride and Prejudice &Aşk ve Gurur


Sayfa Sayısı: 466
Yazar: Jane Austen
Yayın Evi: Martı Yayınları
Çevirmen: Zeynep Yeşiltuna
Orjinal Adı: Pride and Prejudice


 Jane Austen 'ın bu ünlü eseri Gurur ve Ön yargı dilimize Aşk ve Gurur olarak çevrilmiştir.1813 yılının İngilteresinde geçen hikaye Mr.Charles Bingley ve Mr.Darcy'in Netherfield'i kiralamasıyla başlar. Beş kızları olan Bennet ailesinin evinde bu bekar ve zengin beylerin gelmesi ,mutlulukla karşılanır.Çünkü bayan Bennet kızlarından birini bu beylerden biriyle evlendirmeye kararlıdır.

Aile bu beylerle tanıştırılır Mr.Darcy daha ilk baştan gururlu ve soğuk davranışları yüzünden elenir fakat Mr.Bingley sempatik ve cana yakın tutumu ayrıca Jane ile ilgilenmesiyle birlikte yeni bir aşkın kıvılcımları doğmuş olur.

Bennet ailesinin aklı başında Jane ve Elizabeth dışındaki dışındaki üyelerinin yersiz davranışları Mr.Darcy tarafından yanlış anlaşılır ve arkadaşı Bingley bu durumdan vazgeçirmek için uğraşır.

   
Elizabeth'i önceleri beğenmeyen Mr.Darcy zaman geçtikçe bu bayanın doğal mizacı,karakteri ve güzelliğinden etkilenir.Kitap okumaktan hoşlanan ,doğada vakit geçirmeyi seven ve kendi görüşlerini belirtmekten kaçınmayan Elizabeth zamanın kızlarından oldukça farklı bir tablo sergiler.
Elizabeth ,Mr.Darcy ile zaman zaman çatışmaya girerek bu soğuk ve gururlu bu adama karşı ön yargı ile yaklaşır özellikle kardeşinin mutluluğu engellediğini öğrendiği zaman Darcy'nin aşkı karşılıksız kalıcak ve Elizabeth tarafından nefretle karşılanacaktır acaba Mr.Darcy bu nefreti aşka dönüştürebilecek, kendisi hakkındaki Ön yargıları yıkabilecek midir?


Daha önceden dizisini ve filmini izlediğim 'Gurur ve Önyargı''nın kitabını okumak için sonunda fırsat buldum .İngiliz edebiyatının önemli kadın yazarlarından olan Jane Austen varlıklı bir ailenin kızı olmamasına rağmen kendi kendini yetiştirmiş 1789 yılında Roman yazmaya başlamıştır. 

Akıl ve Tutku, Gurur ve Ön yargı, Mansfield park, Emma, İkna gibi önemli eselere hayat vermiştir.Kendisi 1817 yılında 42 Yaşında Göğüs kanserinden dolayı vefat etmiştir.Yazarın hayatıyla ilgili film izlemek izlerseniz de Becoming Jane adlı filimi izleyebilirsiniz .

Gurur ve Önyargı için kitap okumayı sevmeyenler 1995 yılı yapımı BBC tarafından çekilen 6.bölümlük başrollerinde  Colin Firth ve Jennifer Ehle olan diziyi tavsiye edebilirim Kitapla neredeyse birebir ilerliyor ya da vaktiniz hiç yoksa 2005 yılı yapımı başrollerinde Keira Knightley ve Matthew Macfadyen oynadığı filmi tavsiye edebilirim bunlar hakkında yazım için buraya tıklayabilirsiniz 
 (Gurur ve Ön yargı)

Kitap gelicek olursak çok akıcı bir şekilde ilerliyor karakterleri net bir şekilde kafanızda canlandırabiliyorsunuz.Film ve dizilerini izlediğimden oyucular bile hazırdı bu yüzden zevkle okudum desem yerdir yanlız dikkatli okumam gerekti karakterler bir anda karışabiliyor dilini bu yüzden biraz farklı buldum.
Kitapta hep bildiğimiz klasik son dan ötesinde neler olduğunu anlatılmış sizde benim gibi merak ediyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)