Bu Blogda Ara

18 Kasım 2015

Zombi&Joyce Carol Oates


Sayfa Sayısı: 179
Yayın evi: Siren Yayınları
Çevirmen: Merve Sevtap Ilgın
Kitabın orjinal adı: Zombie

Artmosfer Puanı: 3/5



Amerikalı bir yazar olan Joyce Carol Oates 1938 yılında New Yorkta doğmuştur.Ekonomik sıkıntılar yaşasa da 14 yaşında edindiği bir daktilo ile yayın hayatına atılmıştır.Kendisi Amerikan edebiyatının en verimli kalemlerinden sayılmaktadır.
Kara su ismindeki eseri Pulitzer adayı gösterilmiş,Pen/Malamud,O'Henry,Femina Etrager gibi eserleri de edebiyat ödülüne layık görülmüştür.
Zombi ise Bram Stoker (Dracula'nın yazarı) ödülüne kayık görülmüştür.
Oates bu eseri yazarken gelmiş geçmiş en acımasız seri katillerden biri olan Jerffey Dahmer 'ın hayatından esinlenerek ele almıştır.

Q_P_ yani Quentin dışarıdan bakıldığında fazla sıradan hatta varlığı bile ilgi çekmeyen bir gençtir.2 yıl önceki taciz davasından sonra düzenli olarak grup terapisine ve terapisti olan Dr_E ile seanslarına gidip gelen ,Dale Country teknik okulunda yarı zamanlı mühendisliğe giriş ve dijital bilgisayar programlama bölüme kayıtlı bir öğrencidir.
Tüm bunların yanında profesör olan babası'nın ders verdiği üniversite'nin yakınındaki North Church 118 numarada bir zamanlar dedesi ve babanesi 'nin sahibi olduğu şimdi ise sadece öğrencilerin yaşadığı binada kapıcı olarak çalışmaktadır.
Quentin aldığı ilaçlardan dolayı insanlarla göz temasından kaçınan normal biri gibi gözükse de kütüphaneden almış olduğu Psikocerrahi kitaplarında ki gibi kendi Zombisi'nin yaratma istemektedir bu yüzden kendine kurban seçmekte ve zombisi 'ni yaratana kadarda devam etme niyetindedir.

Bram Stoker ödüllü olunca Zombi oldukça ilgimi çekti yazarın esinlendiği seri katil olan Jerffey Dahmer'ı hayatından etkilendiği belli kitaptaki karakterimiz Quentin ile bir çok özellikleri benzemektedir.Örneğin gay oluşu kurbanlarını hep zenci ve asya ırkından seçmesi,Babanesiyle bir dönem yaşaması,Baskın baba figürü gibi ...
Qates dili oldukça akıcı Quentin 'in sapık kafa yapısını anlatırken gayet gerçekçiydi beni rahatsız etti ki ben çok fazla polisiye kitapları okuyan bir insan olmama rağmen itici buldum.Bu kitabı okuduktan sonra çevrenize daha farklı bakmaya başladığınız için aramızda yaşayan hatta yanından geçtiğiniz kişiler aklınıza gelmeye başlıyor psikopata bağlıyorsunuz.Sonuna kadar merakla okusamda bu mu yani demeden geçemedim kısacası her ne kadar ödüllü bir kitap olsa da benim için hüsran oldu diyebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)