Bu Blogda Ara

12 Ekim 2015

Uğultulu Tepeler& Emıly Bronte


Basım : 2015
Sayfa Sayısı:496 
Tür:Kurgu,Gotik
ilk Basım Tarihi:1847 
Yayın Evi: Martı Yayınları
Çeviren: Zeynep Yeşiltuna
Orjinal Adı: Wuthering Heights

Emily Bronte'nin tek kitabı olan Uğultulu Tepeler o dönemdeki kadın yazarlara Duyulan Ön Yargı yüzünden Emily Bronte kitabını Ellis Bell mahlası ile basmıştır.
Jane Eyre'nin yazarı olan Charlotte Bronte'nin kız kardeşi olan Emily ailenin 6 çocuğundan beşincisi olup Charlotte'nin küçük kız kardeşidir.

30 yaşında iken vefat eden Emily'nin eserleri Radyo,televizyon,Film,Müzikallerde yayınlanmış olup İngiliz edebiyatının önemli eserlerinden sayılmış ve ölümünden sonrada kardeşi Carlotte tarafından tekrardan bu sefer kendi adı ile yayınlanmıştır.

Earnshaw ailesinin babası bir gün eve bir çocuk getirir, açılıktan ölmek üzereyken bulduğu bu çocuk bir çingene kadar esmer ve farklı bakışlara sahiptir.Çocuğa Heathcliff adını veren Bay Earnshaw zamanla çocuklarından daha fazla düşkünleştiği Heathcliff'e karşı sonsuz bir güven duymaya başlar bu durum oğlu Hindley ile aralarının açılmasına ona karşı bir öfke duymasına sebep olur.Kızı Catherine ise Heathcliff ile arkadaşlıkla başlayan durumları aşka dönüşmeye başlar.
Heathcliff'in karanlık karakteri Bay Earnshaw 'ın ölümü Hindley'in yıllarca içinde bastırdığı öfkesinin açığa çıkararak ona karşı kullanması ve Catherine'nin Bay Linton ile olan evliliği ile iyice ortaya çıkarak nefret ve intikam duygularıyla dolmasına sebep olur.

Kavganın ve nefretin oldukça yer etmesinden ötürü olsa gerek yer yer sıkıldığımı söyleyebilirim ama Emıly Bronte'nin akıcı dili okumaya değerdi hele yazıldığı döneminde düşünürsek çok genç bir yaşta verdiği bu güzel eseri takdir etmemek elde değil.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)