Bu Blogda Ara

16 Nisan 2015

Sun Tzu-Savaş Sanatı



 Sun Tzu M.Ö 544-M.Ö 496 yıllında yaşamış.Çinli askeri general ve teorisyendir.Sun Tzu hakkında pek bilgi olmamakla birlikte 'Savaş Sanatı' savaş stratejisi üzerine yazılmış en eski kitaptır.Kitap 13 Bölümden oluşur. Çin'de beyliklerin savaştığı dönemde yazıldığı düşünülmektedir. Siyaset,Sanat,Bilim birçok alanda insanlara rehberlik eden eser,bugün bile kendi zamanına göre anlatılsada hala güncelliğini korumaktadır. Benim okuduğum kitabın sonunda Sun Tzu'nun eseri hakkında 11 önemli Savaş filozofunun bu eser hakkındaki yorumlarıda mevcuttu.

Savaş Sanatı kitabında kendi deneyimleri ve gözlemleri sonucunda her olay ve koşulu ayrıntısıyla incelemiş

Öğretileri 5 sabit etken altında toplamıştır bunlar;

1-Ahlak: İnsanların yönetiyle uyumları ve onu takip etmeleri
2-İklim: Gece-Gündüz,Soğuk-Sıcak ,Zaman ve Mevsimler
3-Arazi: Dağılmış,basit,çekişmeli,açık,anayolların kesiştiği,ciddi,zor,sınırlandırılmış,umutsuz araziler durumundan olan ölüm ve yaşamı belirleme olasılıkları
4-Önderlik:Bilgelik,Samimiyet,İnsancılık,Cesaret ve Sertlik erdemlerinin savunucusu hepsi arasından denge kurabililen kişi.
5-Yönetim ve Disiplindir: Ordunun uygun alt birimleri tanzim edip derecelendirmesi,kayanakların ulaşılabilirliği,yolların bakımı,askeri harcamaların kontrolü.

'Hızın rüzgar gibi ,Yoğunluğun orman gibi olsun.Baskın ve yağmada eteş gibi ol,hareketsizlikte dağ gibi.'

Sun Tzu 5 sabit etkeni ayrıntısıyla açıkladıktan sonra  7 madde ile zafer ve yenilgiyi tahmin edebilceğini söyler ve bunları araştırma konusu olarak verir.

1.Hangi hükümdar ahlak yasasıyla dolu?
2.Hangi general daha yetenekli?
3.İklim ve arazi bakamından kim avantajlı?
4.Hangi taraf daha disiplinli?
5.Hangi ordu daha güçlü?
6.En iyi eğitilmiş subay ve askerler hangisinde?
7.Hangi ordu ödül ve ceza sistemi daha açık ve adildir?

Her iki tarafdanda bakarak kendi durumunu analiz ederek kazanma ya da kaybetme üzerine bir sonuç çıkarmaktadır. Başarılı bir lider olrak ,düşman birlikleriyle savaşmadan onlara boyun eğdiren ,şehirleri kuşatma altına almadan ele geçiren ve onların krallığını açık alanda uzun harekatlar gerçekleştirerek deviren olduğu düşünür.

Sun Tzu casusların bir savaşı kazanmada ki önemini,ordunun sefere çıktığı mevsimlerin, savaşınlan arazilerin mevcut durumlarının ,düşmanını en iyi şekilde inceleyerek zayıflıklarından faydalanıp avanaja çevirerek çeşitli hilelerle kazanç sağlamanın , savaşın ülke eknomisine etkileri ve mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirerek halkı zor duruma düşermeden özellikle fet edilen bölgelerden ihtiyaçların karşılamak üzerine nasıl gerçekleşiceğini anlatmaktadır.

 'Eğer düşmanı ve kendini biliyorsan yüz savaşın sonucunda bile korkmana gerek yok.Eğer kendini biliyor ama düşmanı bilmiyorsan kazandığın her zafer için bir de yenilginin acısını tadacaksın.Eğer ne kendini nede düşmanı biliyorsan her savaşta yenik düşersin.'

Bu tarz konulara ilgili iseniz hoşunuza gidebilecek bir eser aksi halde sizi sıkabilir.Günümüzde bile hala güncelliğini koruması eserin önemini vurgulamaktadır .

'Eğer düşmanı ve kendini biliyorsan zaferi şüphesiz kazanırsın;eğer göğü ve yeri bilirsen zaferi tamamlarsın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)